Профілактика ацетонемічного синдрому у дітей

Профілактика ацетонемічного синдрому у дітей

Сучасні батьки знають, що профілактика значно знижує вірогідність виникнення будь-яких захворювань.

Ацетонемічний синдром є не хворобою, а сукупністю симптомів, що свідчать про збільшення кількості кетонових тіл в крові, що спричиняє уповільнення певних процесів життєдіяльності і викликає безліч неприємних симптомів. Таких як зневоднення, рвота, діарея, запор, виснаження та інші. Однак симптоми є не найгіршим наслідком, без належної корекції даний стан може призводити до порушень функції печінки та проблем з центральною нервовою системою. [2,3,4,5]

Дитячий організм не здатен накопичувати глюкозу в таких об’ємах як дорослий, з запасом на всі випадки. Тому ацетонемічний синдром у дітей досить розповсюджене явище.[3,4,5]

Тож, щоб не наражати малюка на небезпеку рекомендовано подбати про міри профілактики АС, та відвідати лікаря. Особливо, якщо ваша дитина страждає на часті та інтенсивні приступи блювання.[4,5]

Основи профілактики ацетонемічного синдрому у дітей:

  • Здорове і корисне харчування.

Діти грудного віку, що мають аномалії конституції потребують тривалого грудного вигодовування і більш поступового і обережного введення прикорму.

Стосовно дітей старшого віку необхідно дотримання здорового режиму харчування з переважанням каш, молочнокислих продуктів, нежирного м’яса, овочів та фруктів. Вашим завданням є насичення  організму клітковиною і пектинами, що містяться в овочах, фруктах та зелені. Ще одним прекрасним джерелом вуглеводів є бобові – квасоля(але не зелена), нут, горох. Рекомендується уникати вживання м’яса молодих тварин, кислих овочів та фруктів (щавель, ревінь, цитрусові та інші). [4,5]

  • Здоровий та повноцінний сон.

Подбайте про свій відпочинок. Адже втома здатна накопичуватись і проявлятися різними побічними ефектами, зокрема і енергетичним виснаженням, що у свою чергу створює у дітей ризик виникнення ацетонемічного синдрому. Якщо дорослі повинні спати не менше 7-8 годин на добу для того, щоб відчувати себе здоровим і активним, то дітям потрібно не менше дев’яти годин, в залежності від віку. Рекомендована температура повітря в спальні  від 19 до 21 градуси за Цельсієм, з відкритими по можливості  вікнами. [5]

  • Догляд за психоемоційним станом.

Задля попередження будь-яких хвороб, наслідком яких може стати АС необхідно розуміти що ваш психоемоційний стан дитини повинен бути в нормі. Можна внести в розклад дня/тижня обов’язкові прогулянки з малюком на свіжому повітрі, незалежно від погоди. [5]

  • Процедури, направлені на посилення імунітету

Легкий спорт, плавання, ранкова зарядка на вулиці, загартовування, вживання сезонних овочів та фруктів, оздоровлення в санаторіях будуть корисними профілактичними діями.[5]

Також існують дієтичні добавки які допомагають організму людини справлятися з шкідливими впливами зовнішнього середовища. Однією з таких є комбінована дієтична добавка Гепаргін.[1]

Це комплекс амінокислот, що проявляють протиастенічну, загальнозміцнюючу, гепатопротекторну та детоксикуючу дію на організм.[1]

Завдяки своїм складовим вона сприяє виведенню шкідливого аміаку з організму,  ліквідації кисневого голодування клітин. Покращує і нормалізує кровообіг клітин головного мозку киснем, що в свою чергу покращує сконцентрованість, пам’ять та збільшує прилив сил.[1]

Подбайте про здоров’я,  використовуючи дієтичну добавку Гепаргін.

 

Література

  1. Листок-вкладиш до дієтичної добавки Гепаргін.
  2. Особенности ацетонеми ческого синдрома у детей, Н. И. Зрячкин, С. А. Хмилевская, Г. В. Зайцева, О. А. Макарова, Ж. Ж. Каральская, 2013
  3. Клиническая интерпретация ацетонемической рвоты у детей, Л. А. Решетник, Е. О . Парфенова, Н. С . Кривицкая, 2013
  4. Межприступный период при ацетонемическом синдроме у детей – «мифы» и реалии, В.В. Корнева, Е.А. Боярская, М.А. Капичина, кафедра педиатрии № 2 Национальной медицинской академии последипломного образования имени П.Л. Шупика, г. Киев
  5. Ацетонемічний синдром упедіатричній практиці: діагностична підступність інепередбачуваність!, О.М. Охотнікова, Ю.І. Гладуш, Т.П. Іванова, 2011